Ιστορία και ιδιότητες των ημιπολύτιμων λίθων
- Posted by admin
Η By queen.gr χρησιμοποιεί ημιπολύτιμους λίθους για να δημιουργήσει κομψά κοσμήματα για κομψές, εντυπωσιακές εμφανίσεις.
Οι ημιπολύτιμοι λίθοι είναι αδιαμφισβήτητα το κορυφαίο υλικό για τη δημιουργία μοναδικών κοσμημάτων ανά τους αιώνες. Ανακάλυψε αξεπέραστης ποιότητας λίθους, επιλεγμένους ένας προς έναν σε μοναδικές αποχρώσεις που καλύπτουν το εύρος των προτιμήσεων & αναγκών κάθε σεζόν.
Οι πολύτιμοι λίθοι είναι μέρος από πολλούς αρχαίους πολιτισμούς και συχνά θεωρείται ότι είναι ένα φυλαχτό ή σύμβολο της καλής τύχης. Διαφορετικοί πολύτιμοι λίθοι έχουν διάφορες μυστικιστικές αξιώσεις. Για χιλιάδες χρόνια, έχουν χρησιμοποιηθεί σε δαχτυλίδια, βραχιόλια, φυλαχτά, καρφίτσες και μενταγιόν. Υπάρχει μια θεωρία ότι οι πολύτιμοι λίθοι φέρουν δονήσεις. Με την τοποθέτηση πολύτιμων λίθων στην αύρα μας οι δονήσεις της αύρας μας αλλάζουν. Οι πέτρες (λίθοι) που χρησιμοποιούνταν στην κοσμηματοποιία, παραδοσιακά χωρίζονταν σε πολύτιμους και ημιπολύτιμους. Στους πολύτιμους συγκαταλέγονταν το διαμάντι, το ρουμπίνι, το ζαφείρι, το σμαράγδι αλλά και ο αμέθυστος. Όλοι οι υπόλοιποι ήταν οι ημιπολύτιμοι λίθοι. Όταν όμως ανακαλύφθηκαν μεγάλα κοιτάσματα αμέθυστου και η αξία του υποχώρησε πολύ, τότε συμπεριλήφθηκε και αυτός στους ημιπολύτιμους.
Οι περισσότερεοι ημιπολύτιμοι λίθοι είναι ορυκτά, λίγοι μόνο είναι οργανικοί, δηλαδή προέρχονται από ζωικούς ή φυτικούς οργανισμούς, όπως το κεχριμπάρι, κοράλλι, ελεφαντόδοντο, και μαργαριτάρι. Η διάκριση πάντως σε πολύτιμους και ημιπολύτιμους, τείνει να εκλείψει, γιατί υπάρχουν ποιότητες ημιπολύτιμων λίθων, πολύ ακριβότερες από τους πολύτιμους, και αντιστρόφως.
Φίλντισι: Πρόκειται για ένα στρώμα ανθρακικού ασβεστίου που εκκρίνουν ορισμένα όστρακα στο εσωτερικό τους. Αν και δεν είναι πολύτιμος λίθος, έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και αναδίδει μία ευεργετική θαλασσινή αύρα.
Τα κοσμήματα από ελεφαντόδοντο/φίλντισι έχουν πολλά πλεονεκτήματα: μαλακή και ιδιαίτερη υφή, ελαστικότητα, ελαφριά λάμψη και, όπως ήδη γράψαμε, μεγάλη αντοχή. Όλα αυτά θα κάνουν το οποιοδήποτε κόσμημα με φίλντισι μία από τις πιο όμορφες στιλιστικές σας επιλογές, αλλά και ένα αντικείμενο που θα κρατήσει για πολλά χρόνια.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό που κάνει το φίλντισι μοναδικό είναι το κρεμώδες χρώμα του, που μάλιστα γίνεται όλο και πιο έντονο με τον καιρό. Επιπλέον, είναι ένα υλικό που δεν μπορεί να λιώσει ή να επαναχρησιμοποιηθεί και αυτό του χαρίζει ακόμα μεγαλύτερο αξία.
Πολλοί άνθρωποι αποδίδουν στο φίλντισι και άλλες ιδιότητες. Για παράδειγμα, πιστεύουν ότι φέρνει τύχη, ότι συμβάλλει στην προστασία του σώματος και ότι φέρνει ηρεμία σε περιόδους μεγάλου στρες.
Μαζί με την πέτρα και το ξύλο, το ελεφαντόδοντο ήταν ένα από τα βασικά υλικά για τους τεχνίτες της λίθινης εποχής. Εκτός από κοσμήματα με φίλντισι, οι αρχαιολόγοι έχουν βρει εργαλεία, όπλα και αντικείμενα θρησκευτικής λατρείας. Ερχόμενοι στη χώρα μας, ξακουστό είναι το χρυσελεφάντινο άγαλμα που είχε δημιουργηθεί προς τιμή του Δία στην Ολυμπία, με γλύπτη το Φειδία. Πολύ συχνή στην εβραϊκή παράδοση είναι η αναφορά και στο χρυσελεφάντινο θρόνο του Βασιλιά Σολομώντα.
Από το Μεσαίωνα και έπειτα το φίλντισι παρέμεινε δημοφιλές κυρίως στην Ασία. Τα φιλντισένια γλυπτά με αραβουργήματα ήταν ιδιαίτερα φημισμένα σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Στην Κίνα το συγκεκριμένο υλικό γνώρισε μεγάλες δόξες κατά τη Δυναστεία των Μινγκ. Στις μέρες μας παραμένει εξίσου αγαπητό εκεί, με τη μεσαία τάξη της χώρας να δίνει μεγάλα ποσά για να αποκτήσει ένα κομμάτι.
Το 1989 η περιβαλλοντική σύμβαση CITES απαγόρευσε το εμπόριο αφρικανικού ελεφαντόδοντου, περιορίζοντας των αφανισμό των ελεφάντων που προκαλούσε η απόκτησή του. Σήμερα πολλά κοσμήματα από φίλντισι φτιάχνονται από υποκατάστατα όπως οστά, κέρατα και έναν καρπό με το όνομα tagua. Παρόλα αυτά, αγάλματα, διακοσμητικά και κοσμήματα από αυθεντικό ελεφαντόδοντο συνεχίζουν να προκαλούν το θαυμασμό σε πολλά μεγάλα μουσεία ανά τον κόσμο.
Θα σας άρεσε η διακόσμηση από φίλντισι στο κολιέ σας;
Ηρεμεί αυτόν που το κρατάει, αναδεικνύει τα συναισθήματα, την ευαισθησία και διώχνει το στρες.
Νεφρίτης: Φέρνει αρμονία στον λόγο Γιν-Γιανγκ, γεμίζει με ζωντανή ενέργεια. η πέτρα είναι πολύ δημοφιλής στην Κίνα. Εκεί, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το νεφρίτη δίνει απαλότητα στον ιδιοκτήτη του, ενισχύει την αίσθηση της δικαιοσύνης, δίνει την επιθυμία να αποκτήσει επιπλέον γνώση. Λέγεται ότι αυτή η πέτρα προσθέτει θάρρος και εμπιστοσύνη στη ζωή. Βοηθά επίσης να επιλέξει τη σωστή διέξοδο από την τρέχουσα δύσκολη κατάσταση, φέρνει μια ευχάριστη αλλαγή. Οι μαγικές ιδιότητες της πέτρας νεφρίτης παρατείνουν τη ζωή, την κάνουν πιο ήρεμη και ειρηνική.
Μαλαχίτης: Ο μαλαχίτης είναι Αδιαφανής πέτρα με χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα και εναλλαγές ανοιχτής και σκούρας απόχρωσης σε στρώσεις. Βρίσκεται πάντα σε ορυχεία χαλκού καθώς ο χαλκός αποτελεί τουλάχιστον το 50% της μάζας του και συχνά βρίσκεται μαζί με αζουρίτη.
Η ονομασία του είναι ελληνικής προέλευσης και φαίνεται πως δόθηκε στον Μαλαχίτη από την “μολόχα” προφανώς λόγω του χρώματός του (παράφραση του “μολοχίτης”).
Το βαθύ αυτό πράσινο χρώμα του είναι καταπραυντικό. Πιστεύεται πως φορεμένος ελαφρύνει το νευρικό σύστημα, χαλαρώνει και ηρεμεί τα θυελώδη συναισθήματα. Θεωρείται επίσης πως ένα κομμάτι μαλαχίτη φορεμένο ανιχνεύει τον επικείμενο κίνδυνο. Θρύλοι λένε πως αυτή η πέτρα, από κοινού με άλλες, σπάει σε κομμάτια για να προειδοποιήσει τον κάτοχό της για προσεχή κίνδυνο. Ένα κολιέ μαλαχίτη κοντά στην καρδιά επεκτείνει την ικανότητα για αγάπη ενώ μικρό κομμάτι του, τοποθετημένο στην ταμειακή μηχανή, προσελκύει πελάτες. Πρόκειται για την πέτρα του πωλητή. Για την φυλή των Αζτέκων ο Μαλαχίτης συμβολίζει την δημιουργικότητα και τις ευνοικές αλλαγές, αυξάνει την δεκτικότητα σε όλες τις λεπτές μορφές ενέργειας, ενισχύει τις ψυχικές δυνάμεις και προσελκύει τα χρήματα.
Ενέργεια: Δεκτική
Πλανήτης: Αφροδίτη
Στοιχείο: Γη
Δυνάμεις: Δύναμη, προστασία, αγάπη, ειρήνη, επαγγελματική επιτυχία
Αντιστοιχεί στα ζώδια της Παρθένου, του Ζυγού, του Σκορπιού και του Αιγόκερου.
Αχάτης: Ο Αχάτης είναι ένα είδος Χαλαζία το οποίο αποτελεί τον κοινότερο ημιπολύτιμο λίθο.
Εμφανίζεται συνήθως αδιαφανής ή ημιδιαφανής με νερά ακανόνιστα και ομοκεντρικά τα οποία δημιουργήθηκαν από φυσαλίδες αερίου που γέμισαν με πυρίτιο και άλλα στοιχεία. Δημιουργείται από την στερεοποίηση των αερίων και ατμών της λάβας. Ονομάστηκε έτσι από τον ποταμό Αχάτη της Σικελίας όπου καταγράφηκε για πρώτη φορά.
Στην αρχαία Ρώμη πίστευαν πως ο αχάτης φορεμένος στο αριστερό χέρι εξασφάλιζε την εύνοια των θεών σχετικά με την καρποφορία της γης. Ειδικά ο βρυοαχάτης (κρεμασμένος στα δέντρα, στις ρίζες τους ή ακόμα και στις γωνίες του κτήματος), πιστεύεται πως ενισχύει την απόδοση των φυτών και αυξάνει τη σοδειά. Οι ιθαγενείς της Αμερικής φορούσαν έναν αχάτη στο λαιμό όσο ασχολούνταν με γεωργικές εργασίες ή στόλιζαν μ’ αυτόν τα γεωργικά τους μηχανήματα. Οι αχάτες ήταν δημοφιλή φυλαχτά στη Μέση Ανατολή που προφύλασαν την υγειή κατάσταση του αίματος ενώ στην αρχαία Βρετανία φοριούνταν για προστασία από τις δερματικές ασθένειες. Στην αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη φορούσαν τους αχάτες (σκαλισμένους συνήθως σε κεφάλι ζώου) για προστασία απέναντι στους λοιμούς και τις επιδημίες. Στο μεσαίωνα τους κοπανούσαν και έδιναν τη σκόνη σ’ εκείνους που πίστευαν δαιμονισμένους για να διώξουν το κακό. Στη Γκάνα, ακόμη και σήμερα, πιστεύουν πως αποτελούν προστασία από τα δαγκώματα των φιδιών.
Ο Αχάτης, μεταξύ άλλων, συνδέεται με την αρχέγονη και κοσμογονική θεά Νύξ (νύχτα) της Αρχαίας Ελλάδας, πιθανόν λόγω των ιδιοτήτων του για προστασία από το στρες και από τα άσχημα όνειρα. Αυτός ο ημιπολύτιμος λίθος δεν θεωρείται ιδιαίτερα ερωτική πέτρα. Παλαιότερα όμως χρησιμοποιούνταν σε ξόρκια αγάπης ή για να διώξει τη ζήλεια και το πείσμα βοηθώντας το άτομο να γίνει ευχάριστο και αξιαγάπητο.
Σήμερα στον αχάτη αποδίδεται η δυνατότητα προσέλκυσης πιστών φίλων και εύνοιας ισχυρών ανθρώπων ενώ θεωρείται πως έχει την ιδιότητα να διώχνει και να αποτρέπει τους ανεπιθύμητους κραδασμούς που προέρχονται από τα αρνητικά συναισθήματα των άλλων. Φοριέται σαν φυλαχτό που εξασφαλίζει την αλήθεια, για να αποφευχθούν εμπόδια και για να εξοπλίσει τον κάτοχό του με θάρρος και αυτοπεποίθηση.
Παραδοσιακά ονόματα: Κόκκινος αχάτης, Ματωμένος Αχάτης.
Πλανήτης: Ερμής (Κόκκινος αχάτης: Άρης, Πράσινος: Αφροδίτη, Μαύρος: Kρόνος).
Θεότητα: Aσκληπιός.
Δυνάμεις: Δύναμη, Θάρρος, Μακροζωία, Κηπουρική, Αγάπη, Θεραπεία, Ηρεμία και χαλάρωση, Προστασία
από αρνητικές επιρροές.
Χαολίτης: Αδιαφανές ορυκτό σε άσπρο χρώμα με γκρi ή μαύρες φλέβες. Πήρε το όνομά του από τον Καναδό γεωλόγο Henry How ο οποίος τον ανακάλυψε. Είναι διαδεδομένος για την χρήση του στην κατασκευή κοσμημάτων στην οποία χρησιμοποιείται είτε με το πραγματικό του χρώμα είτε βαμμένος τυρκουάζ καθώς είναι πολύ πειστικός ως απομίμηση της ομώνυμης πέτρας εξαιτίας της ομοιότητάς του αλλά και της ιδιότητάς του να απορροφά την βαφή στο βάθος της μάζας του. Έχει τόσο συνδεθεί με το τυρκουάζ στην αγορά των ημιπολύτιμων λίθων ώστε συχνά τον συναντάμε με την ονομασία “λευκό τυρκουάζ“. Παγκοσμίως η μεγαλύτερη ποσότητά του εξορύσσεται στην Καλιφόρνια.
Πιστεύεται πως ο Χαολίτης έχει ιδιότητες που βοηθούν στην ανακούφιση απ’ το στρες, τον εγωισμό και το θυμό.Υποστηρίζει την ψυχική σταθερότητα, την αισιοδοξία, την διαλλακτικότητα, τον αυτοέλεγχο, την υπομονή, την δεκτικότητα, την θετική σκέψη, τη χαρά.
Αιματίτης: Ο Αιματίτης είναι ένα οξείδιο του σιδήρου, αρκετά διαδεδομένο στο φλοιό της γης. Οι κρύσταλλοί του είναι βοτρυοειδείς, σε εξαγωνικό (ρομβοεδρικό) σύστημα και δομή παρόμοια με του Κορούνδιου.
Είναι ένα εντελώς αδιαφανές πέτρωμα, με μεταλλική λάμψη, κάποτε με γήινες (κιτρινοκόκκινες) ανταύγειες και χρώμα μεταλλικό-σκούρο γκρι. Είναι σκληρότερος από το σίδηρο αλλά αρκετά πιο εύθραυστος ενώ, υπό συνθήκες, έχει μαγνητικές ιδιότητες.
Το όνομά του προέρχεται από το “κόκκινο σαν αίμα” χρώμα κάποιων ποικιλιών αλλά και από τη χαρακτηριστική στην ορυκτολογία “γραμμή κόνεως”, που είναι εξίσου κόκκινη. Τον συναντάμε σε προσμίξεις πολλών πετρωμάτων, ανάμεσα σε αυτά το γνωστό μας “κοκκινόχωμα”, που οφείλει το χρώμα του (και) στη σκόνη αιματίτη που περιέχει. Αξίζει να σημειώσουμε οτι σφαιρίδια Αιματίτη έχουν επίσης βρεθεί στον Άρη, κάτι που αποδεικνύει την ύπαρξη νερού, κατά τους επιστήμονες.
Ο Αιματίτης είναι από τα παλαιότερα ορυκτά που αξιοποιήθηκαν σε κοσμήματα. Εκτιμάται οτι, η κόκκινη σκόνη αιματίτη ηλικίας 164.000 ετών που βρέθηκε σε ανασκαφές στην Αφρική, είχε χρησιμοποιηθεί για καλλωπισμό. Κοσμήματα από αιματίτη έχουν βρεθεί σε μνημεία ηλικίας 80.000 ετών. Από τότε μέχρι σήμερα, παραμένει συνεχώς ένας ιδιαίτερα δημοφιλής ημιπολύτιμος λίθος. Στην Αρχαία Αίγυπτο έβαζαν κτερίσματα από αιματίτη στα μνημεία, στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία οι στρατιώτες τρίβονταν με αιματίτη για να είναι άτρωτοι, κάτι που αργότερα έκαναν επίσης ορισμένες φυλές Ινδιάνων για να τους κάνει αόρατους στη μάχη, ενώ στη βικτωριανή εποχή ήταν η πρώτη επιλογή για κοσμήματα “πένθους”.
Ενεργειακά, ο Αιματίτης στους περισσότερους πολιτισμούς έχει συνδεθεί ευθέως με το στοιχείο της γης και το τσάκρα της βάσης (μουλαντάρα), με όλα τα σχετικά οφέλη: γείωση, ζωτικότητα, ισορροπία, σταθερότητα, λογική, αυτοπεποίθηση. Μεταξύ άλλων, εμποδίζει το άγχος, την αμφιβολία (αβεβαιότητα) και τη φαντασιοπληξία, που είναι συνηθισμένα αρνητικά στοιχεία των σχέσεων. Πιστεύεται επίσης οτι βοηθάει στην αποτοξίνωση και προστατεύει από το γεωπαθητικό στες και τις ακτινοβολίες. Σαν θεραπευτικό κόσμημα προτιμάται το κολιέ, επειδή ο αιματίτης στο λαιμό ενισχύει και “καθοδηγεί” την ενεργειακή ασπίδα.
Είναι η πέτρα του φυσικού κόσμου και του ρεαλισμού. Όχι τυχαία, λέγεται και “πέτρα του μυαλού“, αφού βοηθάει στη συγκέντρωση, στην ψύχραιμη στήριξη θέσεων και την πειστική επιχειρηματολογία, απομακρύνοντας τις “κατά μέτωπον” συγκρούσεις, στοιχεία που τον κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλή σε νομικούς κύκλους.
Έχει αξιοποιηθεί πρακτικά στο διαλογισμό (βοηθάει για παράδειγμα στη συγκέντρωση, με τα μάτια να εστιάζουν στην αντανάκλαση της φλόγας ενός κεριού πάνω σε αιματίτη), ενώ τον συναντάμε σε πολλές εναλλακτικές θεραπείες, αλλά και στη θεραπευτική μαγεία. Αβεντουρίνη, ο λίθος της επιτυχίας.
Ημιδιάφανη ποικιλία χαλαζία, που τη συναντάμε συνήθως σε πράσινο χρώμα και δυσκολότερα σε μπλε ή κοκκινωπό. Χαρακτηρίζεται από διαύγεια και παρουσιάζει στην επιφάνεια έναν ενδιαφέροντα ιριδισμό που δημιουργείται από λαμπυρίζοντες κόκκους: πρόκειται για ορυκτά εγκλείσματα που προσδίδουν μιαν αστραφτερή μορφή (οπτικό φαινόμενο aventurscence). Στην περίπτωση του πράσινου χαλαζία, το λαμπύρισμα οφείλεται σε διάσπαρτα έγκλειστα κομματάκια χρωμιούχου μαρμαρυγίας (μίκα), ενώ στην περίπτωση του κόκκινου, τα έγκλειστα είναι αιματίτης.
Aβεντουρίνη: Το όνομα προέρχεται από το ιταλικό «a ventura» που σημαίνει «κατά τύχη».
Θεωρείται σταθεροποιητική πέτρα με δράση κατευναστική και εξισορροπητική που καταπολεμά τα ταραγμένα συναισθήματα και φέρνει συναισθηματική ηρεμία. Ενισχύει επίσης την δυνατότητα της επικοινωνίας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσέλκυση φλερτ και ερωτικών περιπετειών, φέρνει ζωτικότητα και καλή διάθεση.
Η αβεντουρίνη είναι δημοφιλές φυλαχτό στους παίχτες τυχερών παιχνιδιών αφού της αποδίδεται η ιδιότητα προσέλκυσης των ευκαιριών, της επιτυχίας και του χρήματος. Πρόκειται για ένα πετράδι της τύχης.
Ενέργεια: Προβολική
Πλανήτης: Ερμής
Στοιχείο: Aέρας
Δυνάμεις: Ψυχικές, όραση, τυχερά παιχνίδια, χρήματα, ειρήνη, θεραπεία, τύχη.
Η ακουαμαρίνα είναι ένας αδιαφανής γαλαζοπράσινος ημιπολύτιμος λίθος, παραλλαγή της βηρύλλου.
Το όνομά της σημαίνει “θαλασσινό νερό” και της αποδόθηκε εξαιτίας του χρώματός της. Η καλύτερη ποιότητά της σήμερα εξορύσσεται στην Βραζιλία.
Αντιστοιχεί στα ζώδια Κριός, Ταύρος, Δίδυμοι, Καρκίνος, Παρθένος και Ιχθείς.
Ακουαμαρίνα: Για κάποιους λαούς η ακουαμαρίνα είναι η πέτρα των θηλυκών θεοτήτων της θάλασσας, για τους αρχαίους Έλληνες όμως πρόκειται για το πετράδι του Ποσειδώνα που ξέφυγε από τα μπαούλα των Νηρηίδων.
Ο Επιφάνειος την περιγράφει με την ωραία έκφραση «Βηρύλλιον, γλαυκίζων, θαλασσοβαφές»,
ο Πλίνιος ως το πετράδι απ’ το παλάτι των γοργόνων, ο Ερμής ο Τρισμέγιστος ως την πέτρα που αν κάποιος την έχει πάντα μαζί του του χαρίζει υγεία και ευτυχία.
Τον 19ο αιώνα οι πέτρες ακουαμαρίνας δίνονταν ως δαχτυλίδια δέσμευσης στις μέλλουσες νύφες πριν από το διαμάντι του αρραβώνα. Σήμερα η ακουαμαρίνα θεωρείται η τυχερή πέτρα των ναυτικών και των ζωδίων του νερού. Σχετίζεται με τη γαλήνη που προσφέρει η θάλασσα. Πιστεύεται πως σταματάει το φόβο, ενισχύει το θάρρος επιτρέπει σε παρορμήσεις να εισέλθουν στο συνειδητό ενώ επίσης καταπραΰνει συναισθηματικά προβλήματα ειδικά στις σχέσεις. Απονέμει επιμονή και πειθαρχία, διαλύει
την σύγχυση και βοηθά να φέρουμε εκκρεμότητες σε πέρας. Χρησιμοποιείται στην θεραπεία με κρυστάλλους για τις αλλεργίες, την αλλεργική ρινίτιδα, τα προβλήματα των ματιών και της αναπνευστικής οδού.
Ενέργεια: Δεκτική
Πλανήτης: Σελήνη
Στοιχείο: Νερό
Αμαζονίτης: Όμορφος ημιπολύτιμος λίθος που τον βρίσκουμε σε ποικιλία χρωμάτων ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε χαλκό (πράσινο, κιτρινοπράσινο, γαλαζοπράσινο, ροζ, βαθύ μπλέ). Πήρε το όνομά του από τον ποταμό Αμαζόνιο αν και στην πραγματικότητα δεν ανακαλύφθηκε εκεί.
Πρόκειται για την πέτρα των αμαζόνων καθώς με αυτήν την πέτρα εκείνες κοσμούσαν την πόρπη της ζώνης τους. Μύθοι λένε πως οι αμαζόνες χάριζαν πέτρα αμαζονίτη σε όποιον άνδρα ερχόταν να τις επισκεφθεί. Mεγάλες πέτρες Αμαζονίτη κοσμούσαν και τις εισόδους των ναών των Μάγια στον Αμαζόνιο.
Ο Αμαζονίτης αποτελεί αγαπημένη πέτρα όσων αγαπούν το ρίσκο και τα τυχερά παιχνίδια.
Για πολλούς είναι η πέτρα του θάρρους η οποία χορηγεί χάρη και αυτοπεποίθηση. Φέρει μιαν ισχυρή ενέργεια που είναι σε θέση να διεγείρει τα καλύτερα συναισθήματα και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και να ενισχύσει την σωματική δύναμη και την αντοχή. Απαλύνει όλα τα τσάκρα, αλλά αν τοποθετηθεί ειδικά για την καρδιά ή το τσάκρα του λαιμού, μπορεί να ενισχύσει τις ανακοινώσεις σχετικά με την αγάπη στη ζωή ενός ατόμου. Λέγεται επίσης πως ενισχύει την δημιουργική έμπνευση και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμη πέτρα σε όσους εργάζονται μέσα από τις τέχνες αφού δυναμώνει την δυνατότητα να εκφράσει κανείς τον εαυτό του δημιουργικά. Φέρνει επιτυχία και έλκει την τύχη και τα χρήματα.
Είναι αντιπροσωπευτική πέτρα για το ζώδιο της Παρθένου.
Παραδοσιακή ονομασία: Λίθος της Αμαζόνας
Ενέργεια: Δεκτική
Πλανήτης: Ουρανός
Στοιχείο: Γη
Δυνάμεις: Τυχερά παιχνίδια, επιτυχία.
Αμέθυστος: Ο Αμέθυστος είναι μια ποικιλία χαλαζία με μωβ ή βιολετί χρώμα το οποίο οφείλεται στην μεγάλη του περιεκτικότητα σε σίδηρο και μαγγάνιο. Το όνομά του έχει ελληνική ρίζα, σημαίνει “όχι μεθυσμένος” και ερμηνεύεται επίσης σαν θεραπεία στον αλκοολισμό.
Σύμβολο της αγνής αγάπης, θεωρείται πνευματική πέτρα και πέτρα της ειρήνης.
Αυτός ο ημιπολύτιμος λίθος απομακρύνει το άγχος της καθημερινότητας, ηρεμεί και καταπραύνει, ησυχάζει τους φόβους, δημιουργεί ελπίδες, προωθεί την πνευματικότητα. Φορεμένος λειτουργεί κατά των ενοχών, της αυτοεξαπάτησης και των εθισμών. Ηρεμεί συναισθηματικές καταιγίδες, καθαρίζει την σκέψη και την κρίση.
Στο μεσαίωνα ο Αμέθυστος ήταν ένα φυλαχτό για τη μάχη. Στους ελληνορωμαϊκούς χρόνους δαχτυλίδια με πέτρες Αμέθυστου φοριούνταν ως φυλαχτά και σκαλισμένα κύπελλα της πέτρας αυτής έδιωχναν το κακό και τη θλίψη. Αργότερα ο Αμέθυστος θεωρήθηκε η πέτρα φυλαχτό ενάντια στους κινδύνους γι’αυτό και φοριόταν από ταξιδιώτες. Πιστευόταν επίσης πως διευρύνει το πνεύμα, οξύνει τη μνήμη, ανακουφίζει από πονοκεφάλους και κρατά τις σκέψεις κοντά στο στόχο της ζωής.
Συχνά αυτές οι ημιπολύτιμες πέτρες ανταλλάσσονταν μεταξύ εραστών για να εξασφαλίσουν την δέσμευσή τους. Ο Αμέθυστος είναι επίσης μια από τις λίγες πέτρες που χρησιμοποιήθηκε ειδικά από άντρες για να προσελκύσουν καλές γυναίκες που θα τους αγαπούν.
Το σφραγιστικό δαχτυλίδι της Κλεοπάτρας ήταν ένας Αμέθυστος που είχε χαραγμένο τον Μύθρα, μια περσική θεότητα, σύμβολο του θείου, της ιδέας, του φωτός και της ζωής. Από το δαχτυλίδι του Εδουάρδου του ομολογητή λήφθηκε ο αμέθυστος που κοσμεί το βρετανικό στέμμα και αυτή η συγκεκριμένη πέτρα από παράδοση είχε τις ιδιότητες ενός προφυλακτικού κατά των λοιμωδών ασθενειών. Σε όλες τις μούμιες των Φαραώ βρέθηκαν δαχτυλίδια από Αμέθυστο ενώ δαχτυλίδια από αυτόν τον ημιπολύτιμο λίθο φορούσαν οι κυβερνήτες των Μάγια και των Αζτέκων. Κατά τους Αζτέκους μάλιστα η πέτρα αυτή έχει την δύναμη να μετατρέπει την αρνητική ενέργεια σε θετική, να απαλλάσσει από το άγχος, να αυξάνει την διορατικότητα, να ενισχύει τις υψηλές αξίες και να εμπλουτίζει τα όνειρα και τον διαλογισμό.
Υπάρχει γι’ αυτόν τον ημιπολύτιμο λίθο ένας αρχαίος μύθος που μιλάει για μια όμορφη νύμφη η οποία αγαπήθηκε και ταλανήθηκε από τον Βάκχο. Στην προσπάθεια της να ξεφύγει απ΄ αυτόν βοηθήθηκε από την προστάτιδα θεά της και μεταμορφώθηκε σε αμέθυστο. Ο Βάκχος στη μνήμη της χαμένης του αγάπης έδωσε στην πέτρα το χρώμα του πορφυρού κρασιού που περισσότερο αγαπούσε και ορκίστηκε πως παντοτινά από εκείνη τη στιγμή και μετά οποιοσδήποτε φορούσε τον αμέθυστο θα ήταν προστατευμένος από κάθε είδους δηλητήριο.
Ενέργεια: Δεκτική
Πλάνήτης: Δίας, Ποσειδώνας
Στοιχείο: Nερό
Θεότητες: Bάκχος, Διόνυσος, Άρτεμις
Αντιστοιχεί στα ζώδια: Κριός. Παρθένος, Τοξότη, Ιχθείς.
Ίασπις: Είναι γνωστό πετράδι από τους αρχαίους χρόνους και για τους περισσότερους πολιτισμούς.
Παραδοσιακές ονομασίες: Gug (Ασσύριοι), Rainbringer (Ινδιάνοι).
Οι Ινδιάνοι της Αμερικής χρησιμοποιούσαν τον ίασπη σε τελετές προσέλκυσης της βροχής και οι πρώτοι κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών στη μαντεία. Έναν πράσινο ίασπη με χαραγμένη την εικόνα ενός δράκου που περιβάλλεται από ακτίνες φορούσε ο Αιγύπτιος βασιλιάς Nechepsus ως φυλαχτό.
Γενικά ο ίασπις θεωρείται μια πέτρα που προσελκύει τον πλούτο, την τύχη και την αγάπη. Ενισχύει την υγεία, την ισορροπία,την ευεξία, το θάρρος, την αποφασιστικότητα, το πάθος. Προωθεί τις ψυχικές διαδικασίες και περιορίζει τις επιθυμίες και τις ιδιοτροπίες που μπορεί να οδηγούν σε επικίνδυνες καταστάσεις. Σχετίζεται με την ολοκλήρωση και το κλείσιμο των κύκλων της ζωής υποστηρίζοντας το ανώδυνο τέλος και το νέο ξεκίνημα. Θεωρείται επίσης προστατευτική πέτρα η οποία απορροφά ή επιστρέφει κάθε μορφή αρνητικής ενέργειας.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΙΑΣΠΙΣ
Ενέργεια: Προβολική
Πλανήτης: Άρης
Στοιχείο: Φωτιά
Προωθεί την ομορφιά και τη χάρη. Ενισχύει την διαίσθηση και το συναισθηματική ηρεμία το θάρρος και την αυτοπεποίθηση. Προστατευτική πέτρα για κάθε είδους αρνητική ενέργεια.
ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΙΑΣΠΙΣ
Ενέργεια: Δεκτική
Πλανήτης: Αφροδίτη
Στοιχείο: Γη
Θεωρείται θεραπευτική πέτρα, φυλαχτό της υγείας. Έλκει την αγάπη, την τύχη και την αφθονία. Βοηθά στα προβλήματα του ύπνου και ενισχύει την συμπαθή εικόνα προς τους άλλους.
ΚΑΦΕ ΙΑΣΠΙΣ
Ενέργεια: Δεκτικη
Πλανήτης: Κρόνος
Στοιχείο: Γη
Ενισχύει την σταθερότητα και την ισορροπία. Υποστηρίζει το κεντράρισμα και την γείωση.
Αντιστοιχεί στα Ζώδια: Υδροχόος, Κριός, Σκορπιός και Τοξότης
Κοράλλι: «Ο Περσέας, δίνοντας μια με το κοφτερό σπαθί του, έκοψε το κεφάλι της γοργόνας Μέδουσας, που πέτρωνε όποιον το κοιτούσε στα μάτια. Το κεφάλι κατρακύλησε στη θάλασσα κι από το αίμα του γίνηκαν πέτρα τα υποθαλάσσια φυτά».
Έτσι, λέει ο μύθος, γεννήθηκε το κοράλλι.
Πρόκειται για απολιθωμένο φυτό της θάλασσας που προέρχεται κυρίως από τη Μεσόγειο θάλασσα, τις αφρικανικές, τις κορσικές και τις σικελιανές ακτές. H oνομασία του προέρχεται από δύο ελληνικές λέξεις (κόρη της θάλασσας).
Κόκκινο, άσπρο ή μαύρο, το ημιπολύτιμο κοράλλι αποτελούσε στην Ιταλία το συχνότερο στολίδι μεταξύ των μαζών εξαιτίας της πίστης πως αποτελεί φυλαχτό για το κακό μάτι. Ως και σήμερα φοριέται σαν φυλαχτό ενάντια στο κακό μάτι, τους δαίμονες, τις ερινύες, τα φαντάσματα, τα ατυχήματα, την βία, το δηλητήριο, την κλοπή και την στειρότητα ειδικά στις γυναίκες. Πιστεύεται επίσης πως αυτός ο ημιπολύτιμος λίθος εργάζεται ενάντια στο φόβο, την κατάθλιψη και τους εφιάλτες, προσφέρει σύνεση, θάρρος και σοφία ενώ προσελκύει την καλή τύχη του σπιτιού.
Οι γυναίκες της αρχαίας Ρώμης συνήθιζαν να φορούν σκουλαρίκια από κοράλλι προκειμένου να προσελκύσουν τους άνδρες και ως και σήμερα πιστεύεται πως η πέτρα αυτή σχετίζεται με την αγάπη.
Στην αρχαία Ελλάδα τα κοράλλια ονομάζονταν «γοργονίδες», γιατί η αρχαία παράδοση έλεγε ότι σχηματίστηκαν από το αίμα της γοργόνας. Ο Πλίνιος αναφέρει πως οι Ινδοί μάντεις πίστευαν πώς να φοράει κάποιος κοράλλι, είναι ισχυρό αποτρεπτικό για πολλούς κινδύνους, και πως οι ίδιοι τα χρησιμοποιούν στις μαγικές τους ιεροτελεστίες. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιεί σαν φάρμακο σκόνη κοραλλιού. Το φάρμακο αυτό ονομάζεται corallium rubrum.
Σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα πιστεύουν ότι το κοράλλι προστατεύει από το κακό μάτι, αλλά και τους ναυτικούς από τη μανία της θάλασσας. Στη Χίο κρεμούσαν στην κούνια του νεογέννητου, κλαδάκια από κοράλλι.
Κορνεόλη: Ημιδιαφανής λίθος, ποικιλία του χαλκηδόνιου (χαλαζία) στο χρώμα της σκουριάς. Η ονομασία του προέρχεται από την λατινική λέξη caro που σημαίνει “σάρκα” και του αποδόθηκε λόγω του χρώματός του το οποίο οφείλεται σε προσμίξεις οξειδίου και υδροξειδίου του σιδήρου. Ορισμένες καστανοκίτρινες ποικιλίες του είναι γνωστές με το όνομα ‘Σάρδιος’.
Η κορνεόλη από την αρχαιότητα θεωρείται ένας πολύ ισχυρός λίθος. Αναφέρεται στην Αιγυπτιακή βίβλο των νεκρών ως πετράδι που προφυλάσσει από την βασκανία και γενικά από κάθε αρνητική επιρροή. Φορέθηκε από τους αρχαίους Αιγύπτιους για τον παρατεταμένο θυμό της ζήλιας και του φθόνου και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για την προώθηση της ειρήνης και της αρμονίας και για να διαλύει την κατάθλιψη.
Κορνεόλη βρέθηκε στον τάφο του Τουταγχαμών να κοσμεί το κούμπωμα του βραχιολιού του. Ο Μωάμεθ και ο Ναπολέων λέγεται πως είχαν πάντα επάνω τους ένα φυλαχτό από κορνεόλη. Οι Ινδοί πίστευαν πως μπορεί να διώξει τους νυχτερινούς πυρετούς, οι Άραβες πως αν σκάλιζαν πάνω του το όνομα του Αλάχ θα γίνονταν ατρόμητοι στη μάχη ενώ τον 18ο αιώνα πίστευαν πως φέρνει καλή τύχη, προστασία και ευημερία.
Σήμερα θεωρείται πως η κορνεόλη προσδίδει θάρρος και αυτοπεποίθηση, πως ελκύει τον σαρκικό έρωτα, ενισχύει την σεξουαλικότητα, την ηρεμία, την καθαρή σκέψη και την δημιουργικότητα. Φοριέται επίσης για να ενισχύσει το κουράγιο και είναι μια έξοχη πέτρα για δημόσιες ομιλίες καθώς ενισχύει την φωνή, μεγαλώνει την αυτοπεποίθηση και παρέχει ευγλωττία.
Ενέργεια: Προβολική
Πλανήτης: Άρης
Στοιχείο: Φωτιά, Γη
Αντιστοιχεί στα ζώδια : Κριός, Καρκίνος, Παρθένος, Αιγόκερως
Λάπις λάζουλη: Κύριο συστατικό του είναι ο λαζουρίτης που ευθύνεται για το μπλε χρώμα του. Περιέχει επίσης ασβεστίτη και βολλαστονίτη, καθώς και μικρούς κρυστάλλους σιδηροπυρίτη, χάρη στους οποίους εμφανίζει μεταλλικές αναλαμπές. Ετυμολογικά, «λάπις» σημαίνει «λίθος» στα Λατινικά. Η δεύτερη λέξη προέρχεται από την περσική λέξη Λαζουάρ, που σημαίνει πάλι λίθος στα Περσικά. Τελικά το λάζουλι, έγινε η ρίζα των λέξεων azure, azzurro, azul που, στις διάφορες Ευρωπαϊκές γλώσσες, θα πει γαλάζιο. Λάπις Λάζουλι λοιπόν, είναι ο γαλάζιος λίθος. Στους αρχαίους Έλληνες, στους Ρωμαίους και στη Βίβλο, ο Λάπις αναφέρεται ως σάπφειρος. Ο Θεόφραστος και ο Πλίνιος περιγράφουν το σάπφειρο σαν λίθο που περιέχει σκόνη ή στίγματα χρυσού. Η περιγραφή αυτή αντιστοιχεί στο λάπις με τα χρυσαφί στίγματα του σιδηροπυρίτη.
Βαθύ μπλε λάπις λάζουλι χρησιμοποιήθηκε σε όλο τον αρχαίο κόσμο για μωσαϊκά, σφραγίδες και κοσμήματα. Είναι ένας από τους πολύτιμους λίθους ένθετο στους λευκούς μαρμάρινους τοίχους του Ταζ Μαχάλ, μνημείο του Shah Jahan για την αγαπημένη του γυναίκα.
Αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το ορυκτό σε φυλαχτά και σκαραβαίους. Η βασιλική σαρκοφάγος του Τουταγχαμών είναι σε μεγάλο βαθμό φτιαγμένη με λάπις. Επειδή η πέτρα είναι πάντα στιγματισμένη από καλής ποιότητας σιδηροπυρίτη αποτέλεσε σύμβολο της έναστρης νύχτας και του ουρανού για την Περσία και κάποιους πολιτισμούς της Νότιας Αμερικής.
Ο Λάπις ήταν η πηγή της ουλτραμαρίνα, δημοφιλούς χρώματος στους ζωγράφους της Αναγέννησης, ιδιαίτερα του Μιχαήλ Άγγελου. Το όνομα προέρχεται από την ιταλική λέξη oltramarino που σημαίνει “πέρα από τις θάλασσες”, και η χρωστική ουσία ήταν τόσο ακριβή ώστε οι καλλιτέχνες οι ίδιοι δεν μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά και επικαλούνταν προστάτες για να το αγοράσουν για αυτούς.
Η πρώτη γνωστή χρήση του Λάπις Λάζουλι είναι σε δύο κολοσσιαία αγάλματα του 6ου αιώνα στην Bamyan Κοιλάδα του κεντρικού Αφγανιστάν τα οποία καταστράφηκαν από τους Ταλιμπάν το 2001.
Λένε πως ο Λάπις συνδυάζει τις επιρροές της Αφροδίτης και του Άρη. Έχει επουλωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες, βελτιώνει τη σωματική, πνευματική και ψυχική κατάσταση. Είναι χρήσιμη πέτρα για την ανακούφιση της κατάθλιψης. Προσελκύει την πνευματική αγάπη, βελτιώνει τη γοητεία και φοριέται για να ενισχύσει τους δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των εραστών και να διατηρήσει την πίστη.
Συνδέεται με το Δία και έτσι διευρύνει την διάνοια, τη σοφία, τις ηγετικές ικανότητες. Βοηθά στα νομικά ζητήματα, λειτουργεί ως ασπίδα στην ψυχική επίθεση και ανακουφίζει από την αυπνία και το άγχος.
Ενέργεια: Δεκτική
Πλανήτης: Aφροδίτη
Στοιχείο: Nερό
Θεότητες: Ίσις, Αφροδίτη
Δυνάμεις: Θεραπεία, ευχαρίστηση, αγάπη, πίστη, ψυχισμός, προστασία, κουράγιο
Αντιστοιχεί στα Ζώδια: Ταύρος, Ζυγός, Τοξότης, Ιχθύς
Μάτι τίγρης: Ημιδιάφανη ποικιλία μακροκρυσταλικού χαλαζία με χρυσοκίτρινο χρώμα η οποία χαρακτηρίζεται από έναν γραμμωτό ιριδισμό καφέ και χρυσού χρώματος εναλλάξ σαν κινούμενη μεταξωτή ανταύγεια (φαινόμενο chatoyancy). Μια ποιότητά της σε πιο σκούρο χρώμα ονομάζεται «μάτι γερακιού».
Το μάτι της τίγρης κυβερνάται απ’ τον ήλιο και διαθέτει μια χρυσή λάμψη φωτός. Φοριέται για να ενισχύσει τις πεποιθήσεις, να προσελκύσει τον πλούτο και να επιφέρει προστασία από τους κινδύνους.
Απεικονίζει το θάρρος, την ακεραιότητα και την σωστή χρήση της εξουσίας. Εκτιμήθηκε σε όλη την ιστορία του σαν μια πέτρα της ευημερίας και της καλής τύχης, της προστασίας αλλά και της αντανάκλασης/επιστροφής του δόλου και των απειλών από τους άλλους. Συνθέτει τις ιδιότητες του ήλιου και της γης, τη σταθερότητα και την ευαισθητοποίηση. Διδάσκει την ισορροπία μεταξύ των άκρων, κινείται στον κόσμο της δυαδικότητας – το σωστό και το λάθος, το καλό και το κακό, το σκοτάδι και το φως – και παρέχει μια κατανόηση της υποκειμενικής ενότητας πίσω από τα φαινομενικά αντίθετα. Χρησιμοποιείται ως πέτρα της τύχης για να προσελκύσει μια σταθερή ροή χρημάτων, είναι ιδανική πέτρα για τους επιχειρηματίες, όσους ξεκινούν μια νέα καριέρα και για τους επαγγελματίες διαμεσολαβητές. Υποστηρικτική για το θάρρος και την αποφασιστικότητα κατά τη διάρκεια εξετάσεων, διαγωνισμών και παραστάσεων. Ενισχύει τη δύναμη της θέλησης και μειώνει το άγχος που προκαλείται από τα συναισθήματα της απομόνωσης ή της ανεπάρκειας. Οξύνει τις αισθήσεις, προτρέπει για προσοχή στη λεπτομέρεια και θεωρείται ιδιαίτερα βοηθητική στην επίλυση μιας κρίσης.
Ενέργεια: Προβολική
Πλανήτης: Ήλιος
Στοιχείο: Φωτιά
Δυνάμεις: Χρήματα, προστασία, κουράγιο, ενέργεια, τύχη.
Αντιστοιχεί στα ζώδια Κριός, Ταύρος, Δίδυμοι, Λέων, Ζυγός, Σκορπιός. Τοξότης και Αιγόκερως.
Όνυχας: Ο Όνυχας είναι μια ποικιλία αχάτη. Το όνομά του είναι ελληνικής προέλευσης και αναφέρεται στις γραμώσεις που εμφανίζονται στο νύχι του δάχτυλου αρκετών ζώων. Εμφανίζει επάλληλα στρώματα ανοιχτόχρωμου και σκουρόχρωμου υλικού. Στις διάφορες ποικιλίες όνυχα εμφανίζεται ολόκληρη η χρωματική παλέτα, συνήθως όμως όνυχα αποκαλούμε τη μαύρη πέτρα με τις άσπρες γραμμές.
Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Έρως κάποτε έκοψε τα νύχια της Θεάς Αφροδίτης με ένα βέλος ενώ εκείνη κοιμόταν. Άφησε τα κομμάτια τους διάσπαρτα πάνω στην άμμο και οι μοίρες τα μετέτρεψαν σε πέτρα, έτσι ώστε κανένα κομμάτι από τη θεά να μη χαθεί ποτέ.
Όπως άλλες μαύρες πέτρες, ο όνυχας χρησιμεύει για την προστασία από το κακό μάτι και την άμυνα προς κάθε είδους αρνητική ενέργεια. Προωθεί το σθένος και την αντοχή. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση, το θάρρος και τον αυτοέλεγχο. Έλκει την αγάπη, την ευτυχία και την καλή τύχη.
Αντιστοιχεί στα Ζώδια: Κριός, Ταύρος, Τοξότης, Υδροχόος, Ιχθείς και Δίδυμοι.
Σοδαλίτης: Πέτρα με βαθύ γαλάζιο χρώμα και άσπρες φλέβες που πήρε το όνομά της από τη σόδα την οποία περιέχει. Συχνά ο σοδαλίτης μπερδεύεται με το lapis lazuli του οποίου αποτελεί συστατικό, δεν έχει όμως τις χρυσές κηλίδες του σιδηροπυρίτη που περιέχει ο τελευταίος.
Θεωρείται θεραπευτική πέτρα, επουλωτική, κυρίως για τις συναισθηματικές εμπλοκές, εκείνες που προκαλούνται από άγχος, νευρικότητα, θυμό ή φόβο. O Σοδαλίτης είναι μια πέτρα της αλήθειας: φέρνει την αλήθεια στην επικοινωνία και επιτρέπει σε κάποιον να επικοινωνεί τη δική τους αλήθεια αποτελεσματικά στον κόσμο. Θα βοηθήσει στον τερματισμό διαφωνιών, ειδικά όταν αυτές οφείλονται σε παρεξηγήσεις ή όταν η επικοινωνία γίνεται ένα ζήτημα μεταξύ των ανθρώπων.
Φοριέται για χαλάρωση και ηρεμία και θεωρείται πως προωθεί τη σοφία.
Ενέργεια: Δεκτική
Πλανήτης: Αφροδίτη
Στοιχείο: Nερό
Δυνάμεις: Θεραπεία, ειρήνη, σοφία
Αντιστοιχεί στα ζώδια Δίδυμοι, Παρθένος, Υδροχόος και Ιχθείς.
Τοπάζι: Πρόκειται για πυριτικό άλας αλουμινίου και φθορίου. Κατά τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο, η ελληνική λέξη Τοπάζιος, η οποία έδωσε το σημερινό όνομα στην πέτρα, προέρχεται από μια τοπική διάλεκτο (τοπάζιν = ψάχνω), από την οποία πήρε το όνομά του και το νησί του Αγίου Ιωάννη στην Ερυθρά Θάλασσα (το οποίο μπορεί να αναφέρεται στο σημερινό ομώνυμο ύφαλο ή στο νησί Ζαμπαργκάντ). Κατά μια άλλη εκδοχή πάντως, η λέξη προέρχεται από τα σανσκριτικά (τάπας = φωτιά, ζέστη), περνώντας στα αρχαία ελληνικά.
Σύμφωνα πάντα με τον Πλίνιο, το πέτρωμα ανακαλύφθηκε σε εκείνη την περιοχή (είτε στο νησί είτε στην κοντινή ξηρά) και έκανε μεγάλη εντύπωση τόσο για τα χρώματα και τη λάμψη του, όσο και επειδή μπορούσε να γυαλιστεί χωρίς σμύριδα (“πέτρα της Νάξου”). Αναφέρει μάλιστα οτι ήταν η μοναδική πολύτιμη πέτρα που μπορούσε να βρεθεί σε μεγάλα κομμάτια ώστε, λίγο αργότερα, κατασκευάστηκε ένα άγαλμα από τοπάζι ύψους 1,80 μέτρων προς τιμήν της Αρσινόης, συζύγου του Πτολεμαίου Φιλάδελφου (βασιλιά της Αιγύπτου). Αξίζει να σημειώσουμε οτι βρέθηκαν δύο ποικιλίες τοπαζίου (πρασοειδές και χρυσόπτερο) στην τότε περιοχή της Θηβαΐδας (Αίγυπτος). Σήμερα, υπάρχει η άποψη οτι οι δύο αυτές “ποικιλίες” είναι στην πραγματικότητα το περίδοτο (που αφθονεί στο Ζαμπαργκάντ) και το χρυσοπράσιο και οτι το σημερινό Τοπάζι δεν είναι το πέτρωμα που περιγράφει ο Πλίνιος.
Ο Στράβων το περιγράφει ως «λίθος διαυγής, χρυσό αποστίλβων φέγγος». Κατά τον Ιώβ στην Παλαιά Διαθήκη “η τιμή της σοφίας ξεπερνά και εκείνης του τοπαζιού της Αιθιοπίας”. Για τους Αζτέκους πρόκειται για την “πέτρα του χρυσού φωτός” που εξισορροπεί την ένταση και τον δυναμισμό ενώ για τους Ινδούς την πέτρα της μακροζωίας.
Το κίτρινο είναι το περισσότερο συνδεδεμένο με το Τοπάζι χρώμα, συναντάται όμως σε αρκετούς χρωματισμούς, μελί, κεχριμπαρένιο, απαλό γαλάζιο, απαλό πράσινο, γκρι, άσπρο, ερυθρό, κονιάκ. Εξαιτίας της σκληρότητάς του είναι λίθος ευαίσθητος στα χτυπήματα και τις πτώσεις.
Γενικά, θεωρήθηκε πέτρα προστατευτική που αντιμάχεται τον φθόνο, την ίντριγκα, τη βλάβη και την κακή ενέργεια και φορέθηκε από παλιά σαν φυλαχτό ενάντια σ’ αυτά όπως επίσης και ενάντια στους εφιάλτες. Έγινε γνωστό και σαν “εραστής του χρυσού” και χρησιμοποιήθηκε για να προσελκύσει τον πλούτο, συνδυασμένο με το μάτι της τίγρης. Φαίνεται όμως πως η συχνότερη ιδιότητα που αποδίδεται στο τοπάζι είναι πως έλκει τον έρωτα.
Ενέργεια: Προβολική
Πλανήτης: Ήλιος
Στοιχείο: Φωτιά
Φθορίτης: Ο λίθος Φθορίτης υπάρχει σε ένα μεγάλο φάσμα χρωμάτων, από το βαθύ ιώδες μέχρι το μπλε, το πράσινο, το κίτρινο, το καφέ, το πορτοκαλί και το ροζ. Μπορεί ακόμη να είναι εντελώς άχρωμος.
Στον επαγγελματικό τομέα μπορεί να καλλιεργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον στον εργασιακό χώρο, βοηθώντας τον κάτοχό του να συγκεντρωθεί και να δημιουργήσει, διώχνοντας μακριά το άγχος και τις κακές επιρροές. Επίσης προσφέρει στήριξη και οργάνωση στους επαγγελματίες, ευνοεί τις συνεργασίες,
τη δημιουργικότητα, δίνει αυτογνωσία και πίστη στις ικανότητες. Έλκει τον πλούτο και την αφθονία σε όλα της τα επίπεδα και σχετίζεται με την πρόοδο σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.
Η Κρυσταλλική Ενέργεια του λίθου προσφέρει ψυχολογική προστασία, θάρρος και δύναμη για συγχώρεση.
Είναι πολύτιμος για το διαλογισμό και το άνοιγμα του Τρίτου Ματιού καθώς καθαρίζει την αύρα, γειώνει την ενέργεια και βοηθά τη διαδικασία του. Επίσης τονώνει τις μαντικές ικανότητες. Διώχνει το άγχος και το στρες.
Ο Φθορίτης προσφέρει ηρεμία και γαλήνη, και βοηθά τον κάτοχό του να συγκεντρωθεί και να διακρίνει την αλήθεια πίσω από τις ψευδαισθήσεις των περιστάσεων.
Φορέστε τον ή τοποθετήστε τον στο οικείο περιβάλλον σας για να απομακρύνει την αρνητική ενέργεια και το στρες.
Καθαρίζεται με Λευκό Φασκόμηλο και φορτίζεται στον ήλιο και στο φεγγάρι.
Αντιστοιχεί στα ζώδια: Κριός, Δίδυμοι, Παρθένος, Αιγόκερος, Υδροχόος και Ιχθείς.
Χρυσόλιθος: Η ονομασία Χρυσόλιθος μάλλον προήλθε από τις χρυσαφί λάμψεις που έχει το πέτρωμά του. Ο Χρυσόλιθος με την σημερινή του μορφή είναι ένα ορυκτό που έχει δημιουργηθεί τεχνητά και παρότι τεχνητός, θεωρείται ενεργειακός εξαιτίας της σύστασής του και τον συναντάμε στις αποχρώσεις του σκούρου μπλε-μωβ και στο καφέ-κόκκινο.
Αποτελεί σύμβολο του πλούτου, της αφθονίας και της επιτυχίας. Φέρνει δημιουργικότητα, λάμψη, δόξα, αναγνώριση, εξελίσσει ποιοτικά και είναι ιδανικός για τους καλλιτέχνες. Προάγει την καριέρα, την εξουσία και την ηγεσία. Αυξάνει τη δύναμη, την ισχύ και την αυτοπεποίθηση. Τονώνει τη σταθερότητα και την πρακτικότητα.
Προστατεύει από την αρνητική ενέργεια και δημιουργεί στο σώμα και το περιβάλλον έναν απροσπέραστο ενεργειακό φράχτη. Επίσης μας προστατεύει από τη ζήλια, την κακοτυχία, την κατάθλιψη, τις συναισθηματικές διαταραχές και την μπλοκαρισμένη ενέργεια.
Η Κρυσταλλική Ενέργεια του Χρυσόλιθου βοηθά όσους ασχολούνται με τον οραματισμό, τη μαντεία, την τηλεπάθεια, το διαλογισμό και την αστρολογία.
Είναι ο λίθος της αισιοδοξίας, της χαράς και είναι σύμμαχος μας σε κάθε νέα αρχή ή μετάβαση.
Μπορούμε να τον φορέσουμε ή να τον κρατήσουμε.
Θέλει προσοχή στα χτυπήματα και στην αλλαγή της θερμοκρασίας.
Καθαρίζεται με Λευκό Φασκόμηλο και φορτίζεται στο φως του ήλιου και του φεγγαριού.
Αντιστοιχεί στα ζώδια: Δίδυμοι, Ζυγός και Υδροχόος
Ροζ Χαλαζία: Το Ροζ Χαλαζία τον χρησιμοποιούσαν ως σύμβολο του έρωτα και της αγνής αγάπης.Με τη ελκτική του δύναμη εξασφαλίζουμε αρμονία στην καρδιά, χαρίζει ευαισθησία, μας μαθαίνει να αγαπάμε, να αποδεχόμαστε και να συγχωρούμε. Επίσης προσελκύει τον αληθινό ρομαντικό έρωτα και βοηθά να στεριώσει μια σχέση και χρησιμοποιείται για να επιβεβαιώσει την πίστη σε ένα ζευγάρι. Μας προσελκύει πιστούς και καλούς φίλους. Φέρνει βαθιά εσωτερική ίαση και αγάπη για τον εαυτό μας και μας χαρίζει αισιοδοξία, χαρά, δημιουργικότητα, ευδιαθεσία και ζωτικότητα.
Με την προστατευτική του ιδιότητα ο Ροζ Χαλαζίας προστατεύει τα νεογέννητα και την παιδική ηλικία. Βοηθά να ξεπεραστεί η κατάθλιψη ή η αυτοκαταστροφή. Κατευνάζει τον εσωτερικό πόνο και θεραπεύει το αίσθημα της έλλειψης. Αν ποτέ δεν δεχθήκατε αγάπη, ο Ροζ Χαλαζίας ανοίγει την καρδιά σας προκειμένου να γίνετε πιο δεκτικοί. Σας διδάσκει πώς να αγαπάτε τον εαυτό σας. Είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουμε στην αγάπη των άλλων ή να αγαπήσουμε αληθινά κάποιον, εάν δεν αγαπάμε τον εαυτό μας.
Είναι μια μαντική πέτρα για ερωτικά θέματα. Απομακρύνει την αρνητική ενέργεια και την αντικαθιστά με δονήσεις αγάπης. Στο σπίτι χαρίζει αρμονικές γεμάτες αγάπη σχέσεις. Βοηθά και φέρνει αγάπη και κατανόηση στις φιλίες και σε οποιαδήποτε ανθρώπινη σχέση.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του Ροζ Χαλαζία είναι εξίσου σημαντικές καθώς δυναμώνει την καρδιά, διεγείρει το κυκλοφορικό, καταπολεμά τα λεμφώματα και απελευθερώνει τις ακαθαρσίες των σωματικών υγρών. Βοηθά τους ψυχολογικά ασταθείς
Καθαρίζεται με λευκό φασκόμηλο και φορτίζεται στο φως του ήλιου και της σελήνης.
Τοποθετείτε σε βωμούς αγάπης, στην καρδιά μας , δίπλα στο κρεβάτι μας ή σε παιδικά δωμάτια ή σε φυλαχτά για προσέλκυση νέου συντρόφου.
Αντιστοιχεί στα ζώδια Ταύρος, Καρκίνος και Ζυγός
Χαλαζίας: Πήρε το όνομα του από την Ελληνική λέξη «χάλαζα» που σημαίνει χαλάζι, αφού πολλοί στην αρχαιότητα τον θεωρούσαν στερεοποιημένο νερό. Οι κρύσταλλοι Χαλαζία είναι γνωστοί από τους πρωτόγονους λαούς που τους απέδιδαν πολλές και μαγικές δυνάμεις. Από το 1960 έχει γίνει γνωστός στη Δύση για τις ιδιότητες του στην Κρυσταλλοθεραπεία, στο διαλογισμό και στη δημιουργία φυλαχτών κάτι το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα όντας ευρέως διαδομένο.
Με την ελκτική του δύναμη χαρίζει ενέργεια και δύναμη όπου κι αν τοποθετηθεί και βοηθά στον ενεργειακό καθαρισμό όλων των ορυκτών. Αναζωογονεί τον οργανισμό και δίνει θάρρος, δύναμη, ζωτικότητα, ανανέωση, ευεξία, καλή διάθεση, θετική ενέργεια, μακροζωία και προστασία. Βοηθά κάθε καινούργια αρχή και φέρνει τον πλούτο και την αφθονία σε κάθε τομέα της οικονομικής ζωής.
Είναι αντικαταθλιπτικός, απομακρύνει τους φόβους και τους εφιάλτες, χαρίζει ηρεμία, αρμονία, αντοχή, αυθορμητισμό και θετικές σκέψεις. Ένας ισχυρός καθαριστής του περιβάλλοντος, του νερού, του σώματος, της αύρας και της σκέψης.
Διαλύει συμφορήσεις και μπλοκαρίσματα, έτσι ώστε η ενέργεια να μπορεί να κυλήσει ελεύθερα, βοηθάει σε όλα τα επίπεδα και τις διαστάσεις μας, επιφέροντας θεραπεία και φως.
Με την κρυσταλλική του ενέργεια καθαρίζει, ισορροπεί και εναρμονίζει την αύρα και το Yin και το Yang, εξοικονομεί ενέργεια και χαρίζει εξισορρόπηση στο σώμα.
Οι κρύσταλλοι του Χαλαζία μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να μιμηθούν τις ιδιότητες οποιουδήποτε άλλου πετραδιού. Αναβαθμίζει το ενεργειακό μας δυναμικό στο υψηλότερο σημείο του. Ισχυρός πομπός, ενισχύει και κατευθύνει τα σχήματα και τις σκέψεις, προάγει τη διαύγεια, εναρμονίζει το άτομο με τον ανώτερο εαυτό του. Τονώνει τη διαίσθηση, τις μαντικές και ψυχικές ικανότητες.
Μπορούμε να πούμε ότι ο Χαλαζίας είναι ο αρχηγός των θεραπευτικών λίθων.
Είναι ένας παντοδύναμος θεραπευτής, που όταν προγραμματιστεί σωστά μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά για οποιαδήποτε δυσλειτουργία. Εξαιτίας των ηλεκτρομαγνητικών του δυνάμεων, ο κρύσταλλος του Χαλαζία μπορεί να εξισορροπήσει το νευροφυτικό σύστημα του ανθρώπου, προσφέροντας έτσι ηρεμία και καταπραΰνοντας πολλές νευροφυτικές ασθένειες. Εξαφανίζει τις αυτοκαταστροφικές και βίαιες τάσεις. Καταπραΰνει τη ζαλάδα, ανακουφίζει από τις ημικρανίες, σταματά την αιμορραγία και τα εντερικά προβλήματα. Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και φέρνει το σώμα σε ισορροπία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε πάθηση.
Καθαρίζεται με λευκό φασκόμηλο και επαναφορτίζεται στο φως του ήλιου.
Αντιστοιχεί στα ζώδια: Σκορπιός, Ζυγός
Τυρκουάζ: Πρόκειται για ένα αδιαφανές γαλαζοπράσινο ορυκτό, ένυδρο φωσφορικό άλας του αργιλίου και του χαλκού, το οποίο θεωρείται πολύτιμος λίθος εξαιτίας του μοναδικού του χρώματος και της σπανιότητάς του. Φαίνεται πως πήρε την ονομασία του από την παλιά γαλλική λέξη turquise που σημαίνει “τουρκικό” επειδή αγοραζόταν από τα τουρκικά παζάρια όπου έφθανε από την Περσία, την χώρα της μεγάλης παραγωγής του και της καλύτερης ποιότητάς του. Οι Βενετσιάνοι το ονόμαζαν turchesa.
Ήταν γνωστή πέτρα για όλους τους αρχαίους πολιτισμούς. Ο Πλίνιος αναφέρεται σ’ αυτήν με την ονομασία callais που σημαίνει “καλή πέτρα” και στην αρχαία Ελλάδα το τυρκουάζ ήταν γνωστό ως καλλαΐτης ή καλλαΐς.
Είναι πορώδες ορυκτό που αλλάζει χρώμα κατά την έκθεσή του στο φως ή κατά την επαφή του με τον ατμοσφαιρικό αέρα, με σπρέι κτλ. Για να παραμείνει σταθερό συχνά του γίνεται κάποια επεξεργασία επικάλυψης με ειδικό βερνίκι. Στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετές απομιμήσεις του με πιο συνηθισμένη το βαμμένο χαολίτη.
Λένε πως το τυρκουάζ μπορεί να απορροφήσει κάθε αρνητική ενέργεια που κατευθύνεται προς τον κάτοχό του.
Οι Πέρσες πίστευαν πως αν κάποιος κοίταζε το νέο φεγγάρι μέσα από ένα τυρκουάζ θα αποκτούσε καλή τύχη. Στον «Έμπορο της Βενετίας» του Σαίξπηρ, η Λία χαρίζει ένα τυρκουάζ στον Σάϊλοκ προσδοκώντας να κερδίσει την αγάπη του. Οι Απάτσι πίστευαν πως το τυρκουάζ κολλημένο στις ασπίδες τους τους προστάτευε από τραυματισμούς στη μάχη και πάνω στα βέλη τους θα τα έκανε να βρουν τον στόχο ενώ σε αρκετές φυλές Ινδιάνων της Αμερικής η πέτρα αυτή αποκαλούνταν “τσαλ κούι χούι ταλ” που σημαίνει “το πολυτιμότερο πράγμα στον κόσμο”. Έχει χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή κοσμημάτων για χιλιετίες από πολιτισμούς πολύ διαφορετικούς όπως οι Ναβάχο, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και οι Θιβετιανοί. Στο Θιβέτ, ο ουρανός ονομάζεται «το τυρκουάζ του παραδείσου», και τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες δίνουν ιδιαίτερη αξία στα κοσμήματα με τις πέτρες αυτών των αποχρώσεων του ουρανού. Για τους Ναβάχο το τυρκουάζ εξασφαλίζει την εύνοια του Yei, ιερού όντος που μεσολαβεί μεταξύ του ανθρώπινου και του υπερφυσικού κόσμου.
Το τυρκουάζ για κάποιους λαούς (ιδιαίτερα τους Ρώσους και τους Ινδούς) αποτελεί πετράδι του έρωτα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του να ξεθωριάζει του έδωσε την δυνατότητα να χρησιμοποιείται σαν φύλακας μιας αγάπης που θα προειδοποιούσε εάν αυτή έπαυε ή εάν ήταν μονόπλευρη με την αλλαγή του χρώματός του. Από άλλους θεωρήθηκε πως η αλλαγή της πέτρας (όπως το ράγισμα ή το σπάσιμο) συνέβαινε σαν προειδοποίηση κινδύνου. Λέγεται επίσης πως έλκει την επιτυχία, το κέρδος και την καταξίωση ενώ είναι προστάτης της καλής υγείας και φύλακας από κάθε αρνητική ενέργεια ή επιρροή, πρόκειται άλλωστε για την πέτρα που χρησιμοποιείται ως η καλύτερη ασπίδα προστασίας για την βασκανία (από αυτήν ξεκινά και η ιδέα της “θαλασσιάς χάντρας”). Επίσης λέγεται πως οι ιδιότητες της αναπτύσονται μόνον εάν αυτή δωρηθεί στον κάτοχό της με αγάπη ενώ δεν λειτουργούν εάν αυτή αγοραστεί. Στην Περσία της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το τυρκουάζ ήταν η πέτρα για τα δαχτυλίδια αρραβώνων. Η λαϊκή παράδοση θεωρούσε πως αν υπήρχε πίστη και αγάπη στο ζευγάρι, το τυρκουάζ θα διατηρούσε το χρώμα του αλλά αν απατούσαν ο ένας τον άλλον θα πρασίνιζε.
Γενικά πιστεύεται πως η πέτρα αυτή παραχωρεί στον φέροντα θάρρος, τύχη, υγεία και προστασία.
Ρουμπίνι: Το ρουμπίνι (ruby) είναι ένας από τους 4 πολύτιμους λίθους (διαμάντι, ρουμπίνι, ζαφείρι, σμαράγδι). Ανήκει στην ομάδα του ορυκτού κουρουνδίου και θεωρείται ως η πέτρα του μήνα Ιουλίου. Η ονομασία του προέρχεται από την λατινική λέξη «ruber» που σημαίνει κόκκινο. Στην αρχαιότητα, ήταν γνωστό με το όνομα «σάπφειρος πορφυρίτης» ή «σάπφειρος πορφυρίζων». Το κόκκινο χρώμα του οφείλεται στην ύπαρξη χρωμίου, ενώ υπάρχουν ποικιλίες με ροζ, σκούρο κόκκινο και καφέ χρώμα. Όλα τα άλλου χρώματος κορούνδια είναι γνωστά ως ζαφείρια. Αποτελεί το δεύτερο πιο σκληρό ορυκτό μετά το διαμάντι στη κλίμακα Mohs (κλίμακα μέτρησης σκληρότητας ορυκτών) καθώς η τιμή του ανέρχεται σε 9 ( με μέγιστη τιμή το 10).
Το χρώμα και η επεξεργασία του είναι οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζει την αξία του ρουμπινιού, και το καλύτερο χρώμα θεωρείται το λεγόμενο «αίμα περιστεριού». Άλλοι παράγοντες είναι η ποιότητα, που καθορίζεται από τις εγκλείσεις. Το ρουμπίνι έχει εγκλείσματα ρουτιλίου, των οποίων η παρουσία δείχνει ότι το ρουμπίνι είναι φυσικό, όμως αν ο αριθμός αυτών των εγκλεισμάτων είναι μεγάλος αφαιρούνται.
Η κύρια πηγή ρουμπινιών ήταν για αιώνες η κοιλάδα Μογκόκ, στη βόρεια Μιανμάρ, αλλά σήμερα πολύ λίγα ρουμπίνια καλής ποιότητας προέρχονται από εκεί. Σήμερα, κύρια πηγή είναι η Μονκ Σχου, στη κεντρική Μιανμάρ, όπου η εξόρυξη ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 και είναι το μεγαλύτερο ορυχείο ρουμπινιών στη Γη. Άλλο ένα σημαντικό κοίτασμα ρουμπινιών είναι το Νάμγια, στη βόρεια Μιανμάρ. Άλλες χώρες στις οποίες εξορύσσονται ρουμπίνια είναι οι: Σρι Λάνκα, Τανζανία, Κένυα, Μαδαγασκάρη, Αφγανιστάν, Βόρεια Καρολίνα, Καμπότζη, Ταϊλάνδη, Ινδία, Αυστραλία, Ναμίμπια, Βραζιλία, Πακιστάν.
Αποτελεί το ιδανικό δώρο για την 40η επέτειο γάμου ενός ζευγαριού, καθώς συμβολίζει την αγάπη, την υγεία και την σοφία.
Πνευματικές ιδιότητες του ρουμπινιού
Ενθαρρύνει το πάθος και την όρεξη για ζωή
Προστατεύει την αγάπη και τον έρωτα
Βοηθά στην διατήρηση του πλούτου
Υπερνικά την εξάντληση και τον λήθαργο και προσδίδει ισχύ και σθένος
Θεραπευτικές ιδιότητες του ρουμπινιού
Αποτοξινώνει το σώμα και το αίμα
Αντιμετωπίζει πυρετούς και τις μολυσματικές ασθένειες
Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν ως αντίδοτο για δηλητήριο
Φέρνει γονιμότητα